Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λοφίσκου  σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αγ. Παύλος Θεσσαλονίκης, ίδρυσε Τοπική Τράπεζα Αίματος.
Δυο  Φορές τον χρόνο πραγματοποιείται αιμοδοσία στο κοινοτικό κατάστημα του χορίου από κινητή ομάδα αιμοδοσίας του νοσοκομείου Αγ. Παύλος. Η συμμετοχή είναι ικανοποιητική αλά η ζήτηση μεγαλύτερη!!

Επειδή όμως δυστυχώς οι εθελοντές αιμοδότες μέλη της Τοπικής Τράπεζας είναι πάρα  πολλοί λίγοι, το καλύτερο είναι ότι όσοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις, να σιμετεχουν στης αιμοδοσίες του συλογου  η  να πάνε με την πρώτη ευκαιρία στο Νοσοκομείο Αγ. Παυλος  και να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.

Μην ξεχάσεις να δηλώσεις πως δίνεις αίμα για την Τοπική Τράπεζα Λοφίσκου και να πάρεις στη σχετική βεβαίωση την οποία θα δώσεις στον υπεύθυνο του Συλλόγου (Τσενέλη Ιωάννη).

Κάθε μέλος της Τράπεζας Αίματος εφοδιάζεται με κάρτα εθελοντή αιμοδότη του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.

Η παραπάνω κάρτα εξασφαλίζει σε περιπτώσεις ανάγκης τα απαραίτητα αποθέματα αίματος για το μέλος, τους συγγενείς και τους φίλους του.

Για αυτούς που ήδη είναι αιμοδότες, θέλουμε να τους δηλώσουμε ότι είναι καλύτερο να ενταχθούν στην Τράπεζα Αίματος Λοφίσκου γιατί τους εξασφαλίζει σε περίπτωση ανάγκης όσες φιάλες αίμα   χρειαστούν, ενώ τώρα μπορούν να πάρουν μόνο αυτές που έχουν δώσει.

politistika11.jpg

 

Σε περιπτώσεις ζήτησης μονάδων αίματος, το μέλος θα απευθύνεται στο Σύλλογό μας (στους  υπεύθυνους  του Δ.Σ. Τσενελη Ιωάννη τηλ. 6977551159 Αλεξανδρiδη Θεόδωρο  τηλ.6936994731)  για την έκδοση υπηρεσιακού σημειώματος  εντολής προς το συνεργαζόμενο σταθμό αιμοδοσίας, ο οποίος χρεώνει ανάλογα τη μερίδα της Τράπεζας Αίματος, φροντίζοντας παράλληλα για την άμεση κάλυψη των αναγκών του μέλους.

Επειδή πολλές φορές χωριανοί μας ζήτησαν αίμα, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι όσοι δεν είναι εθελοντές αιμοδότες και χρειαστούν αίμα μπορούν να πάρουν μόνο με την προϋπόθεση ότι κάποιοι από τους εθελοντές αιμοδότες θέλουν να τους δώσουν.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

- Κάθε άνθρωπος ηλικίας 19 - 60 ετών μπορεί να δίνει αίμα μέχρι 4 φορές το χρόνο.
- Η Αιμοληψία είναι τελείως ανώδυνη και τελείως ακίνδυνη και διαρκεί πέντε λεπτά.
- Ο Αιμοδότης μένει δέκα λεπτά πίνοντας καφέ ή αναψυκτικό.
- Μόνο 10 λεπτά χρειάζεται ο οργανισμός για ν' αναπληρώσει τον όγκο αίματος που του έλειψε.
- Καλό είναι μετά την Αιμοδοσία, για μία ώρα ν' αποφεύγεται το κάπνισμα, η βαριά σωματική εργασία και η οδήγηση.
- Μην παίρνετε (αθώα) φάρμακα και μη καταναλώνετε οινοπνευματώδη ποτά εκείνη τη μέρα καθώς και την προηγούμενη.
- Δεν πρέπει να είστε τελείως νηστικοί, ούτε να 'χετε πάρει κυρίως γεύμα, για τρεις ώρες πριν.
- Αν έχετε ομάδα Rh - (Ρέζους αρνητική) είναι πολύ σημαντικό να είστε εθελοντής Αιμοδότης και για τον εαυτό σας και για το συνάνθρωπό μας.
- Έχοντας την κάρτα του εθελοντή αιμοδότη, καλύπτεις τον εαυτό σου και τους δικούς σου σε ώρα ανάγκης.

Επιμέλεια,
Πολιτιστικός Σύλλογος Λοφίσκου